Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tom-Gøran Jønsson var den ambisiøse lederen som ville nå stadig høyere. Så møtte han veggen. Da han ble frisk, hadde han helt nye tanker om ledelse.

Det virker som om det er både godt og vondt for Tom-Gøran Jønsson å snakke om det han har vært gjennom. For to år siden ble livet som ambisiøs leder snudd på hodet av en depresjon. Han var sykmeldt i et helt år.

– Alt føltes meningsløst, og jeg følte meg verdiløs. Jeg ble veldig selvopptatt og var sikker på at jeg hadde det verre enn alle andre, forteller han.

Fikk hjelp

Det var NAVs vellykkede forsøksprosjekt "Senter for jobbmestring" som ble redningen.

– Jeg fikk hjelp av to helt fantastiske damer. De ga aldri opp selv om jeg til tider var frustrert, sint og irritert. De hadde en metode og en plan som de holdt seg til. Til slutt fant jeg tilbake til en ny og bedre normal enn den jeg hadde tidligere, sier Jønsson.

Tillit og tålmodighet

Nå er Jønsson blitt leder igjen. I dag understreker han hvor viktig det er å ha tillit til de ansatte. Han forteller at mangelen på slik tillit var en av grunnene til at han ble syk.

– Jeg drev rovdrift på meg selv. Jeg jobba for mye og ville ha stadig bedre resultater. I stedet for å stole på at mine ansatte gjorde jobben sin, gjorde jeg den selv. Jeg var ikke på linje med de ansatte hverken når det gjaldt forventninger eller grad av entusiasme. Ledere må ha tålmodighet. Det hadde ikke jeg før, sier Jønsson.

Mer enn tall

Jønsson forteller at depresjonen endret lederstilen hans.

– Etter å ha vært så langt nede, ser jeg på mennesker på en ny måte. Før var jeg mest opptatt av tall. Jeg snakket kun med mine ansatte når jeg hadde noe på hjertet, gjerne når noe ikke var bra nok. Nå har jeg innsett at det er folk som skaper gode tall, ikke ledere. Derfor må man bry seg mer om de ansatte enn om talla, sier han.

Ledelse og omsorg

Omsorg har blitt en viktig del av ledergjerningen for Tom-Gøran Jønsson. Han er klar på at alle ansatte må få ta den plassen de har behov for. En leder kan få mye ut av en medarbeidersamtale der hun eller han tar seg tid til å lytte.

– Jeg har blitt flinkere til å se signaler, sier Jønsson og forteller om den ansatte som alltid hang etter med arbeidet og virket umotivert.

– Jeg satte meg ned med han og spurte hvordan det gikk. Han blei helt grå fjeset. Han hadde det ikke bra, sier Jønsson.

Han bestemte seg for å koble den ansatte sammen med "klovnen" i bedriften, en sprudlende og motivert fyr. Det ble også gjort noen enkle justeringer for å gjøre arbeidsdagen bedre.

– Nå har jeg fått en fantastisk ansatt tilbake, sier Jønsson.

Fremtidens ledere

Tom-Gøran Jønsson er redd vi vil få tøffere ledere framover.

– Vekten på resultater har blitt så sterk. Det gjør at ledere blir mer hensynsløse. Dessuten blir ledere kortere og kortere tid i jobbene sine. De bygger CV for å komme videre, og da er kortsiktige resultater det viktigste, sier Jønsson.

Idébanken vil vite hva han hadde sett etter hvis han selv skulle ansette en leder.

– Det måtte bli et voksent menneske med livserfaring, gjerne en person som har fått seg en trøkk. Og så tror jeg det måtte ha blitt ei dame. De er gjerne mer omsorgsfulle, samtidig som de er flinke til å si ifra når ting ikke er som de skal være.

Tom-Gøran Jønsson

  • Tidligere toppfotballspiller for Ålesund og leder for et bilutleiefirma.
  • Led av depresjon og var utenfor arbeidslivet i et år.
  • Fikk hjelp gjennom NAVs forsøksprosjekt "Senter for jobbmestring", som kombinerer kognitiv terapi med ordinært arbeid.
  • Har det siste året ledet felg- og dekkbedriften Megahjul i Fredrikstad.