RÅD: Slik utgjør du en positiv forskjell for andre på jobben
Sjekk ut disse enkle rådene.
Mester Grønn ønsker å gjøre det lettere for ansatte å komme på jobb selv om de ikke er helt i slag. Samtidig får lederne verktøyene til å følge opp sykemeldte enda bedre.
TEKST: Martin Gustafson / FOTO: Morten Johnsen Solberg
Det er merkbart høst i lufta, i det vi går av bussen på Liertoppen. Det er tidlig oktober, og rødfargen har begynt å ta over tretoppene – men her og der er det fortsatt noen standhaftige glimt av grønt. Lufta kjennes skarp og litt frostklar, og det føles som om den forsterker og bærer alle lukter mer enn vanlig. Kanskje er det derfor vi kan merke duften av både sødmefylte blomster og friske vekster lenge før vi kommer til inngangsdøra til Mester Grønn.
Denne høstdagen besøker vi hovedkontoret deres for å snakke om et prosjekt litt utenom det vanlige. Etter pandemien så nemlig selskapet at sykefraværet i egne rekker fortsatte å være høyt.
– Vi opplevde at det var en nedgang i det sykefraværet som skyldtes muskel- og skjelettplager, og at det nå var psykiske plager som førte til en større andel av fravær, sier Rita Bondeson Børke. Hun er HR-direktør i Mester Grønn.
Hun fortsetter:
– Derfor ønsket vi i Mester Grønn å sette fokus på noe som er en utfordring for hele samfunnet, og skape verktøy for ledere – og best mulig klima for ansatte, slik at de kan komme på jobb selv om de har psykiske plager, forklarer hun, og følger opp:
– Det er lett å snakke om funksjonsnivå om du har en brukket arm – men hvordan snakker du om funksjonsnivået ditt når du er deprimert? spør Rita.
I Norge utgjorde sykefravær på grunn av psykiske lidelser 25 prosent av det totale legemeldte sykefraværet i andre kvartal i år. Denne diagnosegruppen har også hatt en jevn økning de siste årene.
– Dette er viktig kunnskap for alle som følger opp sykemeldte og de som har ansvaret for det psykososiale arbeidsmiljøet, uttalte arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding høsten 2023.
For å få hjelp til å ta opp temaet med de ansatte tok Mester Grønn sommeren 2022 kontakt med NAV Arbeidslivssenter Vest-Viken. Ønsket var å få et opplegg for å gjøre det lettere å både snakke om og jobbe med psykisk helse i alle avdelinger.
Rita tenker at det både riktig og viktig for ansatte som sliter psykisk å få muligheten til å komme på arbeid; det handler ikke bare om at man føler seg nyttig, men også at man selv får kjenne på tilhørigheten og fellesskapet på jobb.
Fra Arbeidslivssenteret ble Elsa Sæbø, arbeidsgiverlos innenfor arbeid og psykisk helse, og IA-rådgiver Annette Paul koblet på. De tilpasset et opplæringsopplegg fra kurspakken «Sees i morgen». Dette er kurs som skal gi arbeidsgivere, tillitsvalgte og verneombud mer kunnskap om hvordan møte ansatte som har psykiske helseproblemer.
Tidlig i 2023 holdt de denne opplæringen ute på fem av Mester Grønns regionale samlinger. På disse regionsmøtene møtes alle butikklederne fra regionen.
Annette forklarer at de gjennom dette ønsket å levere påfyll om psykisk helse inn i Mester Grønns eksisterende opplæringsplan for sine ledere:
– Først ønsket vi at lederne skulle laste ned appen «Tankevirus», og gjennomgå denne med sine personalgrupper. Appen var et verktøy for å få i gang praten om hva psykisk helse kan være for noe, sier hun og fortsetter:
– Det neste var at lederne fikk prøve å jobbe med et case knyttet til temaet psykisk helse. Vi ønsker at dette skal være en del av det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet ute hos virksomheten.
– Det er lett å snakke om funksjonsnivå om du har en brukket arm – men hvordan snakker du om funksjonsnivået ditt når du er deprimert?
Rita Bondeson Børke, HR-direktør, Mester Grønn
HR-avdelingen i Mester Grønn hadde på tidligere regionsmøter holdt opplæring av butikklederne i sykefraværsoppfølging, og hvilke regler som gjelder.
Selv om diagnosen som fører til sykefravær er en privatsak og ikke noe man er pliktig til å dele med arbeidsgiver, så må man som ansatt kunne si hva man klarer å gjøre – og ikke gjøre – med de helseplagene man har. Fordi fraværet den diagnosen forårsaker, er ikke en privatsak – det angår hele arbeidsplassen.
Samtidig ble også psykisk helse plassert på agendaen; hvordan følger du opp ansatte som er sykemeldt av psykiske årsaker? Hva kan du som leder si eller ikke si? Hva er normalt å kjenne på?
– Hva er normalt, og hva er lettere psykiske lidelser? Vi må begynne å sette ord på det. Det er helt normalt å ikke være i topp humør hver dag. Noen dager føler man seg trist, og noen ganger er det godt å få trekke seg litt unna det sosiale på arbeidsplassen, forklarer IA-rådgiver Annette.
Men, om du er syk, burde du da ikke bare holde deg hjemme? Har arbeidsgiver rett til å kreve at du skal komme på jobb selv om du ikke er i form? Naturlig nok er dette spørsmål som fort kan føre til gnisninger og usikkerhet. Og når det skjer, er det i Mester Grønn ofte Henrik Jagland som får telefonene.
Han er hovedverneombudet i Mester Grønn og representerer de ansatte. Hver butikk har også sitt eget verneombud, som er valgt av de ansatte selv. Henrik fulgte også opplæringen fra IA-rådgiverne ute på regionsmøtene, blant annet for å forstå mer om hvordan vernetjenesten skal eller kan være involvert.
– Jeg tror at mange mellomledere føler at både myndighetene og NAV forventer én ting av dem, mens de ansatte forventer noe annet fra lederen sin, forklarer Henrik.
Her er verneombudets rolle viktig. Verneombudet skal være et bindeledd mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Verneombudet representerer alle på arbeidsplassen i HMS-spørsmål, og skal blant annet forebygge sykefravær, og være en pådriver for god sykefraværsoppfølging. Dette kan inkludere å skape en felles forståelse av blant annet leders ansvar for å tilrettelegge arbeidssituasjon og -oppgaver, og hvilket ansvar ansatte selv har for å medvirke og til å prøve ut slik tilrettelegging.
– Da må vi tørre å snakke om det som kan være vanskelig, sier hovedverneombudet Henrik. Hans opplevelse er at det da er gunstig at det kommer inn noen eksterne, for eksempel fra NAV eller noe fra bedriftshelsetjenesten, som kan forklare både ansatte og ledere hvordan reglene er.
Han fortsetter:
– Etter pandemien var det en utvikling at flere i arbeidslivet ble sykemeldte som følge av psykiske lidelser. Hva det kommer av, vet vi ikke – men jeg føler at det er veldig riktig at vi i Mester Grønn tok dette skrittet nå. For det er viktig å snakke om at man sannsynligvis har det best på jobb. Og i visse tider må man endre litt på oppgaver for å få tingene til å gå rundt.
– Hva er normalt, og hva er lettere psykiske lidelser? Vi må begynne å sette ord på det.
Annette Paul, IA-rådgiver, NAV Arbeidslivssenter Vest-Viken
– Vi opplevde et stort engasjement på disse regionsmøtene, og at dette ble en gedigen satsing på arbeid og psykisk helse innad i Mester Grønn, sier Elsa.
Hennes kollega Annette fortsetter:
– Rita ville også at vi skulle holde «Sees i morgen»-kurset for hovedkontoret på Lier. Så i juni i år gjennomførte vi en tilsvarende opplæring der alle produksjonslederne, alle i ledergruppa inkludert administrerende direktør og eierne av Mester Grønn deltok.
Annette presiserer at når alle har fått samme opplæring og kompetanseheving gjør det også at alle, uavhengig av nivået de jobber på, lettere kan forebygge fravær og ha fokus på det psykososiale arbeidsmiljøet.
Mester Grønn forteller også at butikkledere og administrasjonen kan diskutere utfordringer på tvers, og finne løsninger sammen nå når de har en slik felles forståelse.
Mester Grønn ble startet i 1983, da den første butikken ble åpnet i Skien. I dag har konsernet rundt 2000 ansatte, fordelt på 150 blomsterbutikker rundt om i Norge – fra Vågsbygd i sør til Alta i nord.
Konsernet har hovedkvarter på Liertoppen utenfor Oslo. Her ligger både administrasjonsbygningen og terminalen, hvor alt av blomster som skal ut til kjedens butikker i Norge blir sendt fra.
En av dem som deltok på opplæringen, var butikkleder Nina Doré Helgerud.
– Jeg må ærlig innrømme at da jeg fikk innkallingen til denne opplæringen, så …, sier Nina og mimer at hun gjesper. Rita ler, før hun følger opp:
– Ja, det var flere av butikklederne våre som var litt skeptiske til å begynne med, og fryktet at dette skulle bli tørt og kjedelig. Men jeg tror alle sammen snudde i løpet av samlingene.
Nina sier seg helt enig i det:
– Dette var virkelig på tide. Vi har hatt lite eller ingen prat om psykisk helse blant ansatte tidligere, forklarer hun, og fortsetter:
– Det er vanskelig med alle plager som ikke synes. Og samtidig er det ingenting man også er mer engstelig for å ta tak i som leder; hva om man sier eller gjør de feil tingene, og dytter den ansatte i feil retning? Derfor føler jeg at vi gjennom dette arbeidet har åpnet opp for å snakke om psykisk helse.
Gjennom opplæringen ble Nina både tryggere i lederrollen og mer bevisst på hvordan hun kunne følge opp sine ansatte.
– Vi er åtte ansatte ute på vår butikk, og jeg prøver å se de menneskene jeg jobber sammen med. Man må ha antennene litt ute, bruke litt skjønn – og den kunnskapen man har om egne ansatte, forklarer hun og fortsetter:
– Og selv om jeg ikke kan lodde stemningen hver eneste dag, så er jeg påpasselig med å si at de som ønsker det eller trenger det, uansett grunn, kan be meg om tid til en prat – og da setter vi av tid til det.
– Jeg tror den største fordelen er at vi har begynt å snakke om dette. Vi har unge ansatte hos oss, med en snittalder på 29 år. Det er en alder hvor mye skjer i livet, og hvor mye sikkert kan oppleves som tøft eller krevende, sier hovedverneombudet Henrik, og fortsetter:
– Etter at vi fikk opplæring i dette, har lederne blitt bedre rustet til å snakke med de ansatte om det skjer noe. Vi har gjort lederne våre tryggere. Om det skjer noe med en ansatt, så er det helt avgjørende at lederen også følger opp for å forsøke å forebygge at den ansatte blir langtidssykemeldt.
IA-rådgivere Annette Paul legger til at det her også er ekstra viktig at lederne har temaet oppe på sine personalmøter, og får en god dialog med sine ansatte.
– Jeg opplevde gjennom opplæringen at det var masse erfaringsdeling og engasjement ute blant lederne, og et ønske om å trekke prosessen sammen med de ansatte. Fordi du som leder kan ikke gjøre dette alene.
– Det er viktig å snakke om at man sannsynligvis har det best på jobb.
Henrik Jagland, hovedverneombud, Mester Grønn
HR-direktør Rita følger opp:
– Vi som arbeidsgiver skal også ivareta og tilrettelegge slik at det er rom for alle på jobb. Fordi all arbeidskraft er viktig for at både butikkene og selskapet skal gå rundt – og derfor ønsker vi at så mange som mulig skal kunne være på jobb.
Ifølge Rita har sykefraværsstatistikken for Mester Grønn holdt seg temmelig stabil, men at opplæringen har ført til holdningsendringer og økt bevissthet rundt jobb og psykisk helse er det liten tvil om.
– Det er fortsatt for tidlig å si noe om effekten av opplæringen. Men vi vet at vi må jobbe med dette temaet videre, og holde aktivitetsnivået oppe for å se resultater, avslutter hun.
De færreste er eksperter på psykisk helse, men alle kan gjøre litt. Her finner du tips og råd som gjør det lettere å ta opp dette temaet.