Akershus Universitetssykehus
Enkelt å få ned sykefraværet blant gravide
Med prosjektet ”Gravid i jobb ☺” har Akershus Universitetssykehus (Ahus) drastisk redusert sykefraværet blant gravide. En tydelig gravidepolitikk har på kort tid gitt sykehuset mer fornøyde medarbeidere, mindre turnover og 11,5 millioner sparte kroner.
Med hendende plassert støttende i korsryggen står Anne Aarhus Aalborg og Marianne P. Krogsgård og diskuterer hva som skal gjøres før neste pasient kommer inn. De hvite uniformene sitter stramt over magen, men latteren sitter løst.
- Det er ikke noe problem å være gravid på jobb når man får såpass god tilrettelegging, smiler Aalborg.
Hun er 6 måneder på vei, og er en av mange gravide på Ahus som har tatt del i prosjektet ”Gravid i jobb :) ”. Hun mener prosjektet har gitt ansatte et godt utgangspunkt for å stå lenger i jobb.
Slående gode resultater
Med mange kvinner i virksomheten er det til en hver tid mange gravide medarbeidere på Ahus. Ledelsen ønsket å beholde deres kompetanse så lenge som mulig i svangerskapet. Man startet derfor prosjektet ”Gravid i jobb :)” for å få bedre tilrettelegging for de gravide og mer kunnskap om graviditet på arbeidsplassen. Prosjektet har vært så vellykket at det nå blir en permanent del av Ahus sin gravidepolitikk.
– Bare i løpet av åtte måneder så vi store forbedringer. De gravide som var med i prosjektet stod i gjennomsnitt tolv uker lenger i jobb, forteller Marit Anette Berger.
Hun er en av to jordmødre som ble ansatt i bedriftshelsetjenesten i forbindelse med den nye satsningen. Ahus har regnet ut at det kan spares opp imot 11,5 millioner kroner på at sykefraværet blant de gravide har gått ned.
– De fleste ledere sier også at det er lettere å tilrettelegge for de gravide enn å skulle hente inn vikarer med den samme kompetansen, forteller bedriftsjordmoren.
Viktig tilrettelegging
– De aller fleste gravide ønsker å stå lenge i jobb så lenge det er lagt til rette for det, forklarer Berger.
– Tilrettelegging gir følelsen av å bli sett og hørt, og at det er behov for min kompetanse.
Sykepleier på Ahus, Anne Aarhus Aalborg
Aalborg er et godt eksempel på dette. Hun jobber på gastrokirurgisk avdeling og har blant annet fått flytte midlertidig over på dagposten der det er litt lettere oppgaver.
– Jeg har fått rask og god tilrettelegging, og det føles bra. Det gir følelsen av å bli sett og hørt, og at det er behov for min kompetanse, smiler hun.
Aalborg legger til at hun antagelig ikke ville kunne ha stått like lenge i jobb uten den tilretteleggingen hun har fått. Lederen på gastro, Hilde Kristin Byklum, har flere gravide på sin avdeling. Hun sier at det er lett å finne tilrettelagte arbeidsoppgaver, og skryter av jobben de gravide gjør.
– De har vært en veldig ressurs på avdelingen, og jeg har kunnet utnytte deres kompetanse til fulle. De kommer til å bli savnet på avdelingen når de går ut i svangerskapspermisjon, sier en fornøyd seksjonsleder.
Trekantsamtaler
Både Byklum og Aalborg skryter av de såkalte trekantsamtalene. Det var et tiltak som kom på plass tidlig i prosjektet, og er noe som har vist seg å ha god effekt på mange arbeidsplasser. Trekantsamtaler er møter mellom den gravide, leder og bedriftsjordmor. Samtalene bidrar til å trygge både gravide og deres ledere ved å komme med råd og tips til hvordan man kan kombinere jobb og graviditet.
– Det å kunne snakke med både leder og jordmor samtidig gjør det lettere å se behovet for tilrettelegging. Når jeg har en jordmor i ryggen blir jeg også tryggere i arbeidshverdagen, forteller Aalborg.
– Jordmor har god kunnskap om hvilke oppgaver den gravide kan gjøre.
Seksjonsleder, Hilde Kristin Byklum
Og det er ikke bare den gravide som kan bli usikker. Når man skal lage individuelle oppfølgingsplaner er det godt å ha en jordmor i ryggen.
– Jordmor har god kunnskap om hvilke oppgaver den gravide kan gjøre. Det å ha henne med i samtalene har vært en veldig trygghet for meg som leder. Det har gjort det lettere å tilrettelegge riktig, sier seksjonsleder Byklum.
Informasjon og kurs
Kunnskap er en viktig del av tilretteleggingsarbeidet. Man unngår unødig engstelse, og man blir trygg nok til å kunne tenke mer kreativt rundt tilrettelegging. Kurs og informasjonsmøter har derfor også vært en viktig del av ”Gravid i jobb :)” prosjektet.
– Vi begynte med to-tre lunsjmøter i halvåret for gravide. Det økte vi til et møte i måneden med ulike temaer, forteller Berger.
Målet er å øke kunnskapen hos de gravide om akkurat det med å være i jobb som gravid. I tillegg arranger bedriftshelsetjenesten jevnlige kurs for ledere, tillitsvalgte og verneombud. Der går de igjennom hvordan og hvorfor man skal tilrettelegge for gravide på jobb.
Mange fordeler
Det er ikke alle bedrifter som har en vedtatt gravidepolitikk. Forskning viser at det er mye å hente på å se sine gravide medarbeidere. Man beholder kompetansen lenger, reduserer sykefraværet og får mer fornøyde ansatte. Det igjen øker omdømme til bedriften og gjør at flere gravide kommer tilbake etter endt permisjon.
Runde mager under hvite uniformer er også noe pasientene setter pris på å se. Og for de ansatte er det ikke tvil om at dette er veien å gå.
– Jeg synes synd på de som ikke får denne typen tilrettelegging på jobb. Det går jo stort sett fint å jobbe så lenge man blir tatt litt hensyn til, smiler Aalborg.
Se film om gravideprosjektet på AHUS her