Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Bruk denne metoden når dere vil jobbe med å øke nærværet og få et bedre arbeidsmiljø.

Nærværsblomsten er utviklet ved Gentofte Hospitals i Danmark. Der er den brukt som et metodisk verktøy i nærværsarbeidet ved sykehuset.

Metoden fokuserer på det positive og på løsninger, og handler om å snakke om det man kan gjøre mere av.

Metoden kan brukes på personalmøter, workshops, og i oppfølging etter at tiltak er valgt. Arbeidet kan brukes som utgangspunkt for å lage en handlingsplan for nærvær. På Gentofte hospital har planene vært forankret i hver enkelt avdeling, for å sikre at de ansatte føler eierskap til de planene som blir lagt.

NB: Når man bruker metoden er det viktig at prosessen følges opp med konkrete tiltak. Nærværsblomsten i seg selv skaper ikke mer nærvær, men metoden kan være en hjelper i det å skape ideer til tiltak som fører til økt nærvær. 

Slik bruker du Nærværsblomsten

Blomsten består av tre ulike blader. Hvert blad har et tema med to underpunkter som deltakerne skal drøfte. Dialogen styres av en intervjuer, mens en referent skriver ned utsagn og synspunkter på store plansjer. Slik kan man i løpet av møtet ta stilling til og prioritere hva man skal jobbe videre med.

Ta utgangspunkt i blomstens blader og still følgende spørsmål:

 

  • Hva gjør vi som fungerer bra i dag?
  • Hva kan vi gjøre bedre eller annerledes?
  • Hvilke konkrete forslag til forbedringer har vi?

 

Start med bladet som handler om organisatoriske forhold, og avslutt med bladet ”tilstedeværende / fraværende”. Dette for å sikre at det blir fokus på de bladene som oppfordrer til mest kreativitet.

Metoden er fritt oversatt og tilpasset fra cabiweb.dk
 

Klikk her for å laste ned Nærværsblomsten som PDF  (Kan ikke endres på)

  

Klikk her for å laste ned Nærværsblomsten som Powerpoint (Kan endres på)

 

Nærværsblomsten_kvadrat

 

Les mer

idebanken

Skap engasjement med IGP-metoden

Skal vi lykkes med nærværsarbeidet må alle være med. Også de stille stemmene. Dette er en metode for å få med alle for å skape en bedre arbeidsplass.