IA-pakka · Samarbeid · Virkemidler · Om IA
IA-bransjeprogram for barnehage
Tiltak for bedre arbeidsmiljø og lavere sykefravær på din arbeidsplass.
30 prosent av sykefraværet i barnehager er koblet til arbeidsmiljøet. Derfor er det mulig å unngå noe av sykefraværet ved å jobbe forebyggende og forbedre arbeidsmiljøet.
Gjennom IA-avtalen er det derfor etablert et bransjeprogram for barnehager.
Programmet inneholder tiltak som skal få ned sykefraværet og forebygge frafall i bransjen.
Hva kan bransjeprogrammet hjelpe din arbeidsplass med?
IA-bransjeprogrammet hjelper dere med å jobbe langsiktig og systematisk med arbeidsmiljøet. Dette skal skape en bedre barnehage for både ansatte, barn og foreldre.
Programmet tilbyr ulike metoder og verktøy som er utviklet for og sammen med barnehager, og er tilpasset arbeidshverdagen i barnehage.
Hvilke tiltak kan dere ta i bruk?
For å finne ut hvilket verktøy deres barnehage skal ta i bruk bør partene på arbeidsplassen (HMS-gruppa) foreta en kartlegging for å finne ut hva dere trenger, hvilke utfordringer dere ønsker å ta tak i og hva dere ønsker å oppnå.
1. «BarnehageHMS»
– verktøy for å jobbe målrettet og systematisk med arbeidsmiljøet
«BarnehageHMS» gir dere kunnskap, og hjelp til å identifisere og jobbe målrettet med arbeidsmiljøtemaer som er aktuelle hos dere.
Dere kan velge mellom 13 arbeidsmiljøtemaer som er relevante for barnehager, og dere får tips og råd på hvordan gjennomføre verktøyet.
Verktøyet inneholder en kalender som hjelper dere med å systematisere og jobbe jevnlig med arbeidsmiljøet i løpet av året.
Verktøyet legger vekt på å involvere hele personalet, men det er leder, tillitsvalgt og verneombud (HMS-gruppa) som har hovedansvaret for arbeidet.
2. «Tidlig inn»
– et samskapningsverktøy for å styrke arbeidsmiljøet og forebygge sykefravær
«Tidlig inn» er en veileder med fem enkle verktøy som hjelper dere med å planlegge, gjennomføre og evaluere tiltak for å styrke arbeidsmiljøet og forebygge sykefravær.
Gjennom de fem verktøyene
- blir dere bedre kjent med hverandre
- får en felles forståelse for arbeidsmiljøutfordringene, og hvordan de henger sammen med arbeidet som foregår i barnehagen
- finner gode løsninger på utfordringene, og prøver ut disse sammen
«Tidlig inn» legger til rette for medvirkning, og tilpasses det dere trenger og hvilke løsninger dere ønsker å teste ut.
Verktøyene er enkle å bruke, og kan benyttes på allerede etablerte møteplasser i barnehagen.
Metoden involverer alle medarbeiderne, men prosessen blir ledet av leder, tillitsvalgt og verneombud. Resultatet blir da tiltak og endringer som ansatte og ledelse har utviklet sammen.
3. «En bra dag på jobb»
– digitalt verktøy for å jobbe med arbeidsmiljøfaktorer
«En bra dag på jobb» er utviklet av Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), og hjelper dere med å få bedre arbeidsflyt, mer motivasjon og lavere sykefravær.
Gjennom «En bra dag på jobb» får dere en oversikt over de faktorene som forskning viser har en betydning for arbeidsmiljøet i barnehager. Det legges også til rette for at dere skal identifisere utfordringene som er gjeldende hos dere, og finne løsninger sammen.
4. «Rolleforståelse»
– et digitalt kurs i rolleforståelse og partssamarbeid
Dette er et praktisk kurs i partssamarbeidet, rettet mot HMS-grupper i barnehager.
«Rolleforståelse» styrker partssamarbeidet arbeidsplassen, og bidrar til at leder, tillitsvalgt og verneombud blir tryggere i rollene sine.
Kurset går over seks moduler, og inneholder både teoriundervisning, refleksjonsoppgaver og praktisk øving.
Dersom du ønsker dere å delta på kurset finner du mer informasjon og påmelding til kurset på nettsiden til kurset.
Min barnehage er interessert - hva gjør vi?
Dere kan lese mer på hjemmesiden til IA-bransjeprogrammet for barnehager.
Ta kontakt med bransjeprogrammet for å finne ut mer om hva som kan være aktuelt for din arbeidsplass.
Om IA-bransjeprogram
IA-avtalen 2019–2024 setter arbeidsplassen i sentrum. Avtalens innsatsområder, organisering og virkemidler skal støtte arbeidet som ledere, tillitsvalgte, verneombud og ansatte gjør i den enkelte virksomhet.
For å støtte opp under målene er innsatsen målrettet mot bransjer og sektorer som har potensial for å redusere sykefravær og frafall.
Innholdet og organiseringen av bransjeprogrammene er tilpasset hver enkelt bransje.