Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Alle ansatte hos Nils Williksen AS brukte en halv dag på å lære om konflikter. Erfaringene viste seg å være veldig gode.

– Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, men effekten av opplegget er nok større enn jeg trodde, er direktør Nils Williksens kommentar til kurset.

I fiskefabrikken er det lenge siden det var konflikter å snakke om. Men da sjansen bød seg om å jobbe forebyggende med konflikter slo de til. Sammen med NAV Arbeidslivssenter bestemte de seg for å prøve ut verktøyet ”Konfliktogrammet.” 

Ble mer bevisste

På kursdagen ble de ansatte satt sammen i mindre grupper. Der drøftet de hva konflikter er, hvordan de oppstår og hvilke konsekvenser dette kan ha. I tillegg blir man enig om rutiner.

– Folk har blitt mer bevisste. Nå vet vi hva vi legger i en konflikt, hva som utløser den og hvordan vi kan bidra til å unngå den, forteller personalsjef Lars Inge Lauritzen.

Nils Williksen 04 - foto Eivind Kaasin

 – Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, men effekten av opplegget er nok større enn jeg trodde. 

Nils Williksen, direktør

Samlet personer på tvers av fagområder

På det meste har Williksen hatt ansatte fra 15 forskjellige nasjoner på fabrikken. Ulik bakgrunn betyr ulike normer, vaner og verdier. Det kan skape misforståelser og uenighet.

– 80% av feil kommer av dårlig kommunikasjon, mener personalsjefen.

– Og det handler ikke bare om hva du sa, men hva jeg tror du mente når du sa det, føyer IA-rådgiver Are Strandskog til. Han er ansatt på NAV Arbeidslivssenter og ledet opplegget.

Men også ulike roller i virksomheten kan by på utfordringer.

– Hverdagen her er variert. Noen selger og andre produserer. De kan ofte ha litt ulike behov. Da kan det oppstå uenigheter, mener Strandskog.

Derfor ble gruppene satt sammen på tvers av hvilke arbeidsoppgaver og roller de har i virksomheten. Slik kunne f. eks selgerne få en større forståelse for de som jobbet i produksjonen og omvendt.

Nils Williksen 05 - foto Eivind Kaasin
HELT KONKRET: – Det nytter ikke å si at han eller hun er en dust. Vi må være helt konkret når vi gir tilbakemeldinger. Hva er det som ble gjort galt her?, forteller personalsjef Lauritzen.

Fikk en felles forståelse

Det tok til sammen tre timer å gjennomføre opplegget. Den tiden svarte seg.

– Du får et godt grunnlag å bygge videre på. For dette er noe vi har gjennomført sammen og blitt enige om, sier personalsjefen.

– Det var en liten aha-opplevelse. Vi har aldri lært om dette på denne måten tidligere. Det har tilført nyttig kunnskap i virksomheten, mener direktør Nils Williksen.

– Men så kan man jo spørre seg hvor lenge dette sitter i, undrer han.

Nils Williksen 06 - foto Eivind Kaasin
KAN UNNGÅS: – Tar vi opp problemer på en ordentlig måte, unngår vi ofte konflikt, forteller IA-rådgiver Strandskog. 

Laget felles rutiner

Personalsjef Lauritzen tror nytten vil vare fordi alle deltok og på grunn av  rutinene. De vil bli brukt hvis noe begynner å skurre.

– Vi minner folk på det. Når noen kommer til meg og er frustrerte, kan vi vise til kurset og rutinene. Hvordan har vi blitt enige om å gjøre dette her?

Ønsker du å prøve Konfliktogrammet? Les mer om verktøyet her.

Les mer