Rolls-Royce Propulsion
Derfor er Rolls-Royce blitt en racer på lavt sykefravær
Et berømt merkevarenavn, gode produkter og et svært lavt sykefravær. De som jobber på Rolls-Royce i Ulsteinvik har mange grunner til å være stolte. Høy kvalitet krever orden og nøyaktighet. Det er midt i blinken for medarbeiderne her.
– Velkommen til Norges beste arbeidsplass!
Det var velkomsthilsenen fra tillitsvalgt Kjell Bjørn Hatlebakk da Ingvill Våge Klepp hadde sin første dag på jobb som personalsjef.
– De månedene som har gått har overbevist meg om at han har rett, sier hun smilende.
Godt arbeidsmiljø og høyt engasjement
De siste årene har sykefraværet ligget rundt tre prosent, hittil i år på knappe 2,8 prosent.
– For ti år siden lå vi på over det dobbelte, rundt sju prosent, forteller Ann Skotheim, som er HR-rådgiver.
Hun gir en forståelig forklaring på det lave sykefraværet:
– Først og fremst har vi et godt og engasjerende arbeidsmiljø. Det hender ikke sjelden at ansatte kommer og spør om de kan jobbe selv om de er syke, forteller Anne og mener at dette sier mye om motivasjonen i bedriften.
Lønnsom HMS
I fabrikken er halvparten operatører. De freser ut og setter sammen propeller og fremdriftssystemer for båter. Den andre halvparten jobber med design og i administrasjonen.
Nede i hallene ser vi ansatte som jobber konsentrert med oppgavene sine. Tempoet virker jevnt og rolig. Noen vokter en innebygd maskin som freser ut en messingfarget propell. Andre er opptatt av å sette sammen deler eller å teste propeller, at de tåler påkjenningene som venter dem.
– Når det er trivelig å jobbe her handler det faktisk også om grunnleggende ting som orden og renhold, at det er lyse og trivelige lokaler. Her kan man faktisk jobbe i t-skjorte om man vil, sier Oddbjørn Dimmen, HMS-leder. Han peker på lyset i taket.
– Dette skal vi bytte ut. Det er ikke godt nok for folk som må jobbe konsentrert, sier han. De har fortsatt områder å ta tak i.
Vernerunder med sjefen
Bedriften gjennomfører vernerunder én gang i måneden. Ofte er direktør Dag Skarbø med.
– Men det nytter ikke å gå rundt å jage på folk heller, selv om vi er strenge på dette. Det er viktig at de selv vet hvordan alt skal være, fra verneutstyr til kvaliteten på sluttproduktet, sier han.
Skarbø er engasjert når han forteller om helse-, miljø og sikkerhetsarbeid. Bedriften er kvalitetssikret etter standarden OHSAS 18000 og han spør ivrig om vi kjenner til den. Gjestene trenger en forklaring og han peker på to viktige poenger.
– Fordelen med kvalitetssikringen er at den skaper bevisstgjøring, sier han.
– Og det er uten tvil lønnsomt.
Høy kvalitet på alt
Først og fremst lager Rolls-Royce flotte ting. Det er grunn til å være stolt, sier tillitsvalgt og hovedverneombud Magne Kjell Wingsternes fra Fellesforbundet.
– Også sykefraværsstatistikken blir vi litt stolte over. Jeg synes faktisk vi har god grunn til det, mener han.
Wingsternes forteller at kollegene er veldig opptatt av oppgavene sine og har et stort eierskap til det de holder på med. Alle er fagutdannet. For nyansatte tar det tre-fire måneder før de behersker en av maskinene. Å bli fullt utlært operatør tar kanskje tre år.
– Det handler mye om gleden ved å mestre. Her er det masse utfordringer. Og vi har vår egen utviklingsavdeling. Det er klart det er spennende her, som når vi er med på å lage prototyper, sier han.
Unngår stress
Ordretilgangen kan variere. Mye av variasjonen håndterer de gjennom et system med forskjøvet arbeidstid. I følge Wingsternes skaper ikke dette i seg selv stress.
– Vi unngår stress når vi har god oversikt, sier han og fortsetter:
– Frihet i jobben handler egentlig mye om å planlegge den godt. Men det er viktig å få ro i jobben, at vi ikke blir jaget på. Vi føler vi har full tillit til at vi gjør en god jobb, sier han.
Sunnmøringer som hevder seg
– Vi er nødt til å forbedre oss hele tiden, og vi må kvitte oss med alt som kunden ikke vil betale for, slik som unødvendige skader, sier Skarbø.
– Mye av resultatene våre handler om kulturbygging og at vi selvsagt er sunnmøringer, konkluderer direktøren med et glimt i øyet.
Den siste uttalelsen medfører store glis og bekreftende nikk rundt bordet. Det er overraskende hva de klarer å skape her, i et lite tettsted på Vestlandet. Det er noe eget med sunnmøringer. Ikke minst vet de å holde seg friske og på jobb.