Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tillitsvalgte og verneombud på Sagenehjemmet har merket at overgangen til tett oppfølging av sykmeldinger har vært tøff og uvant for mange.

De innrømmer at innvendinger og spørsmål har vært mange underveis. Klagene har etter hvert blitt færre – ikke minst takket være satsingen på informasjon og viljen til å finne fram til gode løsninger.

– Vi har en grei dialog med ledelsen – en åpen og god tone. Det gjør at vi ikke er redd for å si hva vi mener. Som oftest finner vi en løsning etter å ha snakket sammen.

De tre er samstemte om denne konklusjonen: tillitsvalgt NSF Gry-Elisabeth Kleivstul Akre, tillitsvalgt Fagforbundet Kitt Martinussen Bakari og verneombud Tone Wiik-Wøien.

– Noen ganger er vi selvsagt uenige, men slik skal det være. Vi er i samme båt og ønsker det samme – et godt arbeidsmiljø og ansatte som trives i jobben sin, fortsette de.

– Da kommer vi veldig langt med å snakke sammen og forsøke å finne gode løsninger.

– Det å være i arbeid er noe positivt. Så enkelt og likevel så vanskelig.

 

Nytter ikke med skippertak

– Arbeidsmiljø er ferskvare – det må jobbes med hele tiden skal det være godt. Det nytter ikke med noen skippertak nå og da.

De tre er også enige om at det er mye oppmerksomhet på IA-arbeid på Sagenehjemmet, og at man er flinke til å omsette planer til konkrete tiltak i hverdagen.

– Både i ulike kontaktmøter og på temadager og kurs får IA-arbeidet tid og oppmerksomhet. Og vi har jevnlig avdelingsvise møter med IA-kontakten fra NAV.

– Vi er veldig inkludert i arbeidet med planer og tiltak, og vi prøver å fange opp dersom det blir murring blant de ansatte. Da er det kanskje på tide med mer informasjon, fordi det er viktig at alle har samme kunnskap om rettigheter og plikter i arbeidslivet.

 

Stilles helt andre krav

– Da vi for alvor startet med IA-arbeidet, var det litt murring. Nå stilles det helt andre krav når du blir sykmeldt. Leder ringer ikke deg som sykmeldt for å plage deg, men for å følge opp.

– I dag er situasjonen en annen. Nå er arbeidsgiver mye mer til stede og ønsker å tilrettelegge slik at du kan gå på jobb og gjøre oppgaver selv om du er sykmeldt. Den overgangen der har for mange vært tøff og uvant, forteller de.

– Det nytter ikke med noen skippertak nå og da.

 

Snakk med lederen!

– Det er ikke mye klager vi hører nå. Men skulle det dukke opp noe, sier vi ofte at de skal gå og snakke med lederen sin. Så finner de i felleskap fram til en løsning.

De trekker også fram alle aktivitetene som foregår på huset, og som ansatte kan ta del i som en del av IA-arbeidet – alt fra skirenn i hagen, piknik, internasjonal dag, deltakelse i Holmenkollstafetten – for å nevne noe.

– Og ikke glem trimrommet i kjelleren der en fysioterapeut trener de som har lyst.

– Alle disse tingene vi arrangerer etter arbeidstid, gjør at folk blir bedre kjent over grenser og avdelinger. Folk setter pris på dette, for de er flinke til å stille opp på slike aktiviteter.

– Som oftest finner vi en løsning etter å ha snakket sammen.

 

Det handler om å inkludere

– Hvordan vil dere oppsummere hva IA handler om?

– Det handler om å integrere og inkludere i arbeidslivet. Det å være i arbeid er noe positivt. Så enkelt og likevel så vanskelig, sier de tre.

Artikkelen er hentet fra Sagenehjemmets brosjyre om IA-arbeid.

Dersom du er interessert i hele brosjyren fra Sagenehjemmet, kontakt Nina Martinussen [email protected] Tlf 23007300, evt  [email protected]

Les mer