Sagenehjemmet
– Jeg mener at arbeid er helse
– Jeg ønsker at beboere og ansatte skal synes at Sagenehjemmet er veldig bra! Det er det som trigger meg i IA-arbeidet, sier daglig leder Nina Martinussen.
Nina nøler ikke lenge når vi spør hvorfor Sagenehjemmet arbeider aktivt med Inkluderende Arbeidsliv (IA).
– IA er selve nerven i arbeidshverdagen. Jeg er opptatt av IA fordi jeg mener at arbeid er helse. IA hjelper oss til å fokusere på nærvær og oppfølging av sykefravær, og skape gode arbeidsplasser.
Maks fem prosent sykefravær
Ledere og tillitsvalgte på Sagenehjemmet har som mål at sykefraværet skal være på maks fem prosent.
– Det vil alltid være 3-5 prosent sykefravær, og det er greit. Men alt over er ikke greit, fordi et høyt sykefravær kan føre til at vi ikke klarer å løse de oppgavene vi har sagt vi skal løse. Alle vet hvordan arbeidsdagen blir når noen mangler. Dette er alvorlig. Da må vi snu hver stein i jakten på sykefravær som kanskje kunne vært unngått.
– Vi kan ikke være stolt av Sagenehjemmet dersom det er mye sykefravær som skyldes at ansatte er syke eller ikke vil gå på jobb. Da er vi ikke gode nok. For målet er å ha ansatte som er på jobb og trives med det. Det er inspirerende å se ansatte som mestrer jobben sin og at vi får løst arbeidsoppgavene våre.
– Det aller viktigste er at vi sammen skaper en god arbeidsplass, og at alle kjenner på det ansvaret.
Nina Martinussen, daglig leder
Medvirkningsplikt er viktig
Medvirkningsplikt er et nøkkelbegrep i IA-arbeidet.
– Vi må ikke glemme at vi har skrevet under på en arbeidskontrakt og har lovet å gjøre et stykke arbeid. I denne kontrakten står det at vi skal jobbe 37,5 timers arbeidsuke, det er den arbeidstiden vi bryr oss med.
– Ved en sykmelding er vi ikke sykmeldt fra arbeidstiden, men fra arbeidsoppgavene våre. Det betyr at en medarbeider med gradert sykmelding må forberede seg på at man kanskje skal være hele tiden på jobb, men gjøre andre og tilpassede arbeidsoppgaver. I de tilfellene man ikke kan gå på jobben, så skal man selvsagt ikke gjøre det. Det er viktig å understreke. Nina innrømmer at dette er det mange som sliter med å forstå.
– Dette er krevende, både for den medarbeider det gjelder, og for mine ledere. Men vi har plikt som arbeidsgiver til å følge opp den sykmeldte det finnes regler for slik oppfølging som forplikter medarbeider og arbeidsgiver.
Noen synes det er ubehagelig
– Det er ganske innarbeidet at når du er sykmeldt, så kan du være hjemme. Men slik er det ikke.
– Noen synes det er problematisk og ubehagelig at arbeidsgiver blander seg inn, at vi ikke «unner» en medarbeider noen dagers sykmelding.
– Hos oss skal leder og medarbeider legge en plan for hva slags arbeidsnærvær som er klokt i sykmeldingsperioden. Det er viktig at medarbeider og leder snakker sammen om hva dette betyr.
– Det er inspirerende å se ansatte som mestrer jobben sin og at vi får løst arbeidsoppgavene våre.
NIna Martinussen, daglig leder
Åpenhet om psykisk helse
Nina er opptatt av at psykisk helse skal være en del av dette arbeidet, at det skal være åpenhet for å snakke om psykiske problemer.
– Psykisk helse handler mye om arbeidsmiljø. Vi ønsker mer åpenhet om psykisk helse på arbeidsplassen. Da er det viktig at vi snakker sammen om hva som skal til for at folk skal ha det bra på jobb.
– Det betyr for eksempel åpenhet om hva man egentlig feiler. Sier man at man har vondt i ryggen, mens man egentlig ikke har lyst til å gå på jobb, så kan ikke lederen tilrettelegge på rett måte. Er det en konflikt på jobben, så må lederen din få vite om det slik at vi sammen kan gjøre noe med det. Slike ting hører også med i IA-arbeidet, og det skal være takhøyde for å snakke åpent om dette.
Mer enn fine ord
Sagenehjemmet lager hvert år nøyaktige planer for IA-arbeidet. Nina er klar på hva som skal til for at disse planene ikke havner i en skrivebordsskuff:
– Planer og oppfølging er det som skal til for at dette ikke bare blir fine ord. Jeg skal følge opp lederne, og lederne skal følge opp sine medarbeidere. Vi skal fortsette med kurs og ha IA-verksteder jevnlig. Det gode samarbeidet med IA-konsulenten i NAV fortsetter. Men det aller viktigste er at vi sammen skaper en god arbeidsplass, og at alle kjenner på det ansvaret, sier Nina Martinussen.
Artikkelen er hentet fra Sagenehjemmets brosjyre om IA-arbeid
Dersom du er interessert i hele brosjyren fra Sagenehjemmet, kontakt Nina Martinussen [email protected] Tlf 23007300, evt [email protected]