Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I Arendal Kommune fikk de ned sykefraværet i omsorgssektoren med tiltaket ”raskere frisk”. Med tilrettelagt trening og individuell oppfølging unngår medarbeiderne sykmelding og sykmeldte kommer raskere tilbake.

På gulvet i Arendal rådhus er det grønne klistremerker på gulvet. De ligner fotsåler og leder deg bort fra heisen og viser vei opp trappen.

– Er det ikke fint? Det er ikke så mye som skal til for å få folk til å bli litt friskere, smiler nærværskonsulent Ola Sigmundstad til en lettere andpusten reporter fra Idébanken.

Vellykket nærværstiltak

Arendal Kommune tar sine ansattes helse på alvor. Og det har gjort noe med sykefraværet. Prosjektet Raskere Frisk er et tilbud til omsorgsseksjonen i kommunen som startet i august 2012. Det var et prøveprosjekt som skulle avsluttes høsten 2014, men kommunen har vært så fornøyd at de nå har videreført tiltaket.

– Sykefraværet generelt har gått ned, og de som har vært igjennom Raskere Frisk har også gått ned i grad av sykmelding, forteller en fornøyd Ola Sigmundstad.

Han er spesialkonsulent i Arendal kommune og har ansvaret for nærværsprogrammet i kommunen. Sigmundstad forteller at Raskere Frisk er et tilbud til de som er eller står i fare for å bli sykmeldt.

– Godt og vel halvparten har brukt Raskere Frisk som forebyggende tiltak, forklarer han.

Tiltaket går ut på å ha en samtale med en fysioterapeut, for så å legge opp et individuelt trenings- og aktivitetsprogram. Hele 500 personer har vært igjennom det ni uker lange programmet til nå.

Ikke bare trening

En av de som har vært igjennom programmet er enhetsleder Ragnhild Vignes. Hun er kjempefornøyd.

– Da vi begynte sa jeg at ”dette har jeg ikke tid til”. Da kom de med det ganske treffende svaret ”Det er kanskje derfor du er her?”, ler hun.

Vignes forklarer at Raskere Frisk er noe annet enn et vanlig tilbud om fysioterapi og trening. Fysioterapeutene i Raskere Frisk jobber med samtale og forståelse, ikke bare trening. Det handler like mye om å få kartlagt hvor problemene ligger som det å få på plass et godt treningsprogram.

– Det er jo ikke alltid det bare er fysiske ting som ligger bak

Virksomhetsleder Ragnhild Vignes

­– Jeg trente jo allerede, så i utgangspunktet var jeg skeptisk til om det ville hjelpe. Men med Raskere Frisk ser man på hva som er grunnen til at man er dårlig. Det er jo ikke alltid det bare er fysiske ting som ligger bak, forklarer Vignes og fortsetter,

– Jeg fikk brutt noen mønstre og lærte hva jeg må gjøre for å ta vare på egen helse.

Nå anbefaler hun varmt opplegget til sine medarbeidere.

– Raskere Frisk er en veldig god hjelp i arbeidet med forebygging og tilrettelegging, forteller Vignes.

Lederens gode hjelper

Arendal Kommune bruker selskapet Quick Care. Der har de fysioterapeuter som har erfaring med å se sammenhenger og årsaker til fysiske plager. I tillegg til kartleggingssamtaler der også leder kan være med, har Quick Care flere oppfølgingssamtaler underveis med den det gjelder. De gir også tilbakemelding til lederen om deltageren. Der tar de blant annet opp hvordan det går med motivasjonen. Det har Vignes satt stor pris på.

– Alle er informert hele veien. Det åpner for samtaler om tilrettelegging og det gjør det lettere å se muligheter.

– Det er viktig at det er litt strengt

Nærværskonsulent Ola Sigmundstad

Raskere Frisk er forpliktende. Deltageren må følge det ni uker lange opplegget. Det er viktig at det er litt strengt, mener Sigmundstad. Han legger til at fysioterapeutene hos Quick Care kan stille litt flere spørsmål og utfordre mer enn det en leder kan.

– De er en nøytral tredjepart som også sitter på mye kunnskap. Dermed kan de pushe litt ekstra, for de vet hva de snakker om. De kan for eksempel betrygge ansatte med at det ikke nødvendigvis er farlig selv om det gjør vondt, forklarer Sigmundstad.

Forplikter

Da Vignes startet fikk hun et grunnleggende treningsprogram som hun kan fortsette med etter at det åtte ukers opplegget er ferdig. Dette fikk også Vignes da hun gikk gjennom Raskere frisk.

– Det at jobben satser på meg med et åtte ukers treningsopplegg og gir meg fri til å trene er utrolig flott. Men det gir jo også en følelse av forpliktelse, sier hun.

– Jeg hadde ikke hatt samvittighet til å bare kutte ut treningen etterpå. Jeg kan jo ikke komme tilbake like stiv og støl om et halvt år!, legger hun til.

Fornøyde medarbeidere

Anne Marit Fone jobber som ergoterapeut i kommunen. Da hun begynte å få smerter i ryggen fikk hun straks tilbud om å begynne på Raskere Frisk.

– De ringte dagen etter at vi hadde sagt ifra og satte opp en kartleggingssamtale med en gang, smiler hun og skryter av hvor raske og tett på Quick Care har vært.

– Alle bør ha et slikt tilbud!

Fysioterapeut Anne Marit Fone

Hun forteller at hun kanskje kunne gått på jobb på tross av plager, men at hun ikke kunne ha gjort alle arbeidsoppgavene sine. Nå trener hun jevnlig og passer på kroppen. Ryggen er bedre og Fone kan stå i 100% jobb.

– Alle bør ha et slikt tilbud! Ingen av de jeg har snakket med har vært misfornøyde, sier hun fornøyd.

– Gi det en sjans, i hvert fall! Det fortjener et så godt opplegg, avslutter Vigenes i det vi følger de grønne fotsålene ned trappen og ut i solen.

Les mer

idebanken

Aktiv Bedrift får fart på de ansatte

Aktiv Bedrift vil hjelpe alle ansatte med å komme i bedre fysisk form. Et tilpasset opplegg for hver arbeidsplass og en treningsdagbok på nettet gjør det enkelt og motiverende å delta.